24.07.2015

Drewniana podłoga w Twojej kuchni?

Marzenie o perfekcyjnej, funkcjonalnej kuchni chyba każdemu było, jest i będzie bliskie, a w szczególności tym, którym przebywanie w kuchni sprawia wiele przyjemności oraz angażuje dużo czasu. Nic dziwnego, że chcemy aby była jak najbardziej przytulna, a zarazem praktyczna ze względu na to co się w niej dzieje.

Piękna, elegancka podłoga, a w dodatku miła w dotyku, ciepła i przyjemna do stąpania podczas kuchennych aktywności to alternatywa dla zimnych, surowych płytek. Kuchnia to przede wszystkim miejsce, gdzie dużo się dzieje. Zachlapania, zabrudzenia, tłuszcz, a niekiedy nawet stłuczone szkło na podłodze. Kuchnia jest dynamicznym miejscem, można się spodziewać w niej wszystkiego, od pochlapanych mebli do porysowanych blatów i podłóg.

Czy zważając na charakter miejsca i czynniki jakimi jest uwarunkowana kuchnia, musimy rezygnować ze swojej przyjemnej, wymarzonej kuchni ? Oczywiście, że nie. Wystarczy podejść rozsądnie do tematu i wybrać odpowiednią podłogę do intensywności oraz sposobu jej użytkowania.

W sytuacji gdy nasze wizyty w kuchni ograniczają się do przygotowania szybkich posiłków, prostych dań lub parzenia porannej kawy wybór podłóg będzie miał wyłącznie wymiar estetyczny. Mała intensywność użytkowania z pewnością nie zniszczy dębowej podłogi od Kaczkan, a nawet jasne, białe podłogi zachowają swoją żywotność, nie będą wymagały częstego mycia.

A jaką wybrać podłogę, gdy kochasz gotować? A nasza kuchnia często jest zapełniona gośćmi ? Gdy mamy małe dzieci, które lubią nam towarzyszyć w kuchni ?

Odporny Lakier UV

Dębowa podłoga kilkukrotnie lakierowana, a następnie utwardzana promieniami UV zapewni odpowiednią odporność na uszkodzenia w kuchni. O taką podłogę z pewnością nie musimy się martwić, gdy rozlejemy wodę lub czymkolwiek zabrudzimy, po prostu ją wycieramy. Najważniejsze aby unikać znacznego zalania i zostawiania podłogi do samoistnego wyschnięcia. Kilkukrotne takie zdarzenie nie wpłynie na kondycję naszej drewnianej podłogi zabezpieczonej lakierem UV, jednakże częste, poważne zalania będą powoli niszczyć warstwę ochronną, a następnie wpływać istotnie na drewno. W kuchni ze względu na zabrudzenia np. powstające podczas gotowania, częściej zmywamy podłogę. Aby ograniczyć częstość jej zmywania zaleca się wybrać podłogę w kolorach naturalnych lub zbliżonych do nich niżeli bardzo jasnych lub ciemnych. Ewentualne zabrudzenia będą mniej widoczne, a podłogę będzie można spokojnie zmywać raz na jakiś czas. Przed spadającymi przedmiotami w kuchni, dębowa lakierowana podłoga jak najbardziej się obroni. Jednakże przy cięższych przedmiotach typu garnek, może zostać ślad w formie rysy. Nie powinna być ona poglądowo widoczna, ale jeśli będzie uciążliwa dla gospodarza należy zakupić profesjonalny marker z lakierem w danym kolorze i w łatwy sposób zamaskować niedoskonałość.

Twardy Wosk

Dębowa podłoga pokryta olejem jest najbardziej naturalnym wykończeniem i to również ma swoje praktyczne zalety. Aby chronić tą nieco delikatniejszą podłogę przed zabrudzeniami i wodą zaleca się tuż po ułożeniu jej na posadzce, pokryć ją dodatkowo warstwą wosku olejnego. Im twardszy wosk tym lepsze zabezpieczenie podłogi. Ułatwi nam to bezproblemowe starcie zanieczyszczeń z powierzchni, zapobiegnie wnikaniu ich w głąb drewna oraz ochroni przed wodą. Te wykończenie trochę mniej niż lakier UV chroni przed mechanicznymi urazami, jakie mogą się wydarzyć w kuchni. Jednakże wielką zaletą olejowanej podłogi jest możliwość jej miejscowej regeneracji w prosty i szybki sposób przez nas samych za pomocą szmatki i oleju. Regeneracja miejscowa jest świetnym rozwiązaniem przy intensywnym użytkowaniu podłogi drewnianej. W ofercie Kaczkan mamy do wyboru trzy kolory: olej transparenty, olej biały oraz olej szary. Są to neutralne kolory na których nie będzie widać zabrudzeń. Aby zachowały swoje walory przy intensywnym użytkowaniu koniecznie należy je pokryć woskiem.

Jak często, ale bezpiecznie pielęgnować drewnianą podłogę aby nie uszkodzić warstwy ochronnej i koloru?

Jak powszechnie wiadomo drewno nie lubi wody, woda sprawa, że drewno pęcznieje, wysycha i powstają szczeliny. Dlatego do mycia drewnianych podłóg bez względu na wykończenie używamy zawsze preparatów do tego przeznaczonych z dodatkiem naturalnych wosków, aby zabezpieczały drewno przed wodą. Nigdy szmatka czy też popularny „mop” nie mogą być mokre ! Jest to najczęstszy błąd popełniany w pielęgnacji. Bardzo delikatnie wilgotna szmatka wystarczy aby usunąć zabrudzenia czy „zadeptania” z drewna. W innym razie przy częstym myciu mokrym „mop-em” możemy zniszczyć warstwę ochronną, co bezpośrednio w późniejszym użytkowaniu przyczyni się do braku ochrony drewna przed czynnikami zewnętrznymi.

Zastosowanie się do wszystkich zaleceń sprawi, że podłoga drewniana w kuchni będzie tylko piękną zaletą w Twoim domu…

 

Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.